Μήνυμα του Καθηγητή Ι.Κ. Χατζηγεωργίου για τις εκλογές ανάδειξης των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΜΠ

Ο Ιωάννης Κ. Χατζηγεωργίου είναι ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) από τον Οκτώβριο του 2019. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών (ΣΝΜΜ) του ΕΜΠ το 1990 και έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από την ίδια Σχολή το 1997. Από το 2001 είναι μέλος ΔΕΠ της ΣΝΜΜ και διήλθε όλων των ακαδημαϊκών βαθμίδων μέχρι την εκλογή του στη Βαθμίδα του Καθηγητή τον Αύγουστο του 2016.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν προβλήματα υδροδυναμικών αλληλεπιδράσεων με κατασκευές, αντικείμενα αναλυτικής υδροδυναμικής με εφαρμογές σε φαινόμενα βίαιων κυματικών προσκρούσεων και θέματα μη γραμμικής δυναμικής με εφαρμογές στις θαλάσσιες κατασκευές.

Επικοινωνία
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ηρώων Πολυτεχνείου 9, ΤΚ 15780, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, Αθήνα
Τ. +30 210 7721105
email: chatzi@naval.ntua.gr


2019-2023 τέσσερα χρόνια δουλειάς, τέσσερα χρόνια δημιουργίας

Παρουσίαση Έργου

Παρουσίαση Έργου

Νέα

Αξιοποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας

Αξιοποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας
Άρθρο στο ΒΗΜΑ

Ιωάννης Χατζηγεωργίου

Συνεργασία ΣΕΒ και ΕΜΠ – Στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον
Άρθρο στο capital.gr

Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΤ

Συνέντευξη στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΤ για τη Συμφωνία Συνεργασίας ΕΜΠ – ΣΕΒ.

Αφιέρωμα της Καθημερινής για τα πειράματα που εκτελούνται στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών σε μοντέλο του θρυλικού "Άρη" του 1821.

Αφιέρωμα της Καθημερινής για τα πειράματα που εκτελούνται στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών σε μοντέλο του θρυλικού “Άρη” του 1821.

Υπεράκτιες ανεμογεννήτριες

Υπεράκτιες ανεμογεννήτριες: η λύση για την κλιματική κρίση
Άρθρο στο ΒΗΜΑ Science

Διά Βίου Εκπαίδευση από τα Πανεπιστήμια

Διά Βίου Εκπαίδευση από τα Πανεπιστήμια
Άρθρο στο ΒΗΜΑ

H Σύγκλητος του ΕΜΠ, στην από 24/06/2021 συνεδρίασή της, ενέκρινε την εισήγηση του Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγητή Ι.Κ. Χατζηγεωργίου για την οικονομική ενίσχυση με ποσό 3.000,00€ σε κάθε εισερχόμενο στην υπηρεσία νέο μέλος ΔΕΠ. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από 01.01.2021. Το ανωτέρω ποσό θα διατίθεται μέσω έργου του ΕΛΚΕ ΕΜΠ στο οποίο θα είναι Επιστημονικά Υπεύθυνο το νεοδιοριζόμενο μέλος ΔΕΠ.

Δαπάνη του ΕΛΚΕ ΕΜΠ, αποκαθίσταται ο φωτισμός περιμετρικά του κτιρίου διοίκησης της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου με σύγχρονα φωτιστικά LED.

Συμμετοχή μου στο πάνελ Blue Deal Regional Alliances που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 3rd Blue Deal Transferring Lab Cyprus από το CMMI (Cyprus Marine and Maritime Institute).

Στο ΕΜΠ σχεδιάζουμε την επανάσταση του 1821, αναπαριστώντας με σκίτσα “στιγμές” του αγώνα

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Mechanics/B Fluids η
εργασία των T.D. Tsaousis και I.K. Chatjigeorgiou με τίτλο

Higher order phenomena connected with the two-dimensional breaking wave
impact on a vertical impermeable wall with air entrapment

Έγκριση του Προγράμματος Ενίσχυσης Βασικής Έρευνας για το 2021 (ΠΕΒΕ 2021). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει την εκτέλεση 20 ερευνητικών προγραμμάτων διετούς διάρκειας με προϋπολογισμό 18.000€/πρόγραμμα. Η δαπάνη θα καλυφθεί από τα διαθέσιμα του ΕΛΚΕ ΕΜΠ.

Προσκεκλημένη ομιλία στο Σεμινάριο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του University of East Anglia, UK, με τίτλο «Boundary value problems with mixed conditions in violent hydrodynamic slamming»

Εισήγηση για το θρυλικό μπρίκι “Άρης” του Αναστασίου Τσαμαδού, στην Επιστημονική Ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από τους Δήμους Ύδρας και Πύλου Νέστορος

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 (45:30)

Δαπάνη του ΕΛΚΕ ΕΜΠ, έγινε αποκατάσταση/συντήρηση των θυρών του εμβληματικού κτιρίου Αβέρωφ στο ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Ocean Research η εργασία των E.I.
Anastasiou και I.K. Chatjigeorgiou με τίτλο

Hydrodynamics of a submerged oblate spheroid in finite water depth using
the method of ultimate image singularities

Κέντρο Επιμόρφωσής και Διά Βίου Μάθησης

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ, ενέκρινε την ίδρυση του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ ΕΜΠ).

Ο θρυλικός «Άρης» του ’21 στο «καρνάγιο» του ΕΜΠ

Ο θρυλικός «Άρης» του ’21 στο «καρνάγιο» του ΕΜΠ. Άρθρο στην Καθημερινή

Αποκαταστάθηκε πλήρως ο φωτισμός του εξωτερικού χώρου του κτιρίου διοίκησης της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, με χρήση φωτιστικών σωμάτων LED.

Έλληνες ναύτες στην τουρκική αρμάδα κι ο θρίαμβος της ελληνικής ναυτοσύνης στην Επανάσταση του 1821

Έλληνες ναύτες στην τουρκική αρμάδα κι ο θρίαμβος της ελληνικής ναυτοσύνης στην Επανάσταση του 1821. Άρθρο στο in.gr

Ο ΕΛΚΕ ΕΜΠ ανανέωσε τη συνεργασία του με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος επιτυγχάνοντας δραστική μείωση των εξόδων των εμβασμάτων προς τράπεζες εσωτερικού και εξωτερικού.

LightCoce

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ με μία ιστορική απόφαση, ενέκρινε την ίδρυση του πρώτου Τεχνοβλαστού (εταιρεία spin-off) του ΕΜΠ. Σκοπός της spin-off ΙΚΕ LightCoce είναι η ανάπτυξη και δοκιμή πολυλειτουργικών ελαφροβαρών υλικών για τις κατασκευές, την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροδιαστημική.

Δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Quarterly Journal of Mechanics and Applied Mathematics η εργασία των P. Vafeas, J. C.-E. Sten and I.K. Chatjigeorgiou “On the electrostatic potential for the two-hyperboloid and double-cone of a single sheet with elliptic cross-section”

Ο ΕΛΚΕ ΕΜΠ διαθέτει πλέον δικό του κανάλι στο YouTube. Στο κανάλι θα αναρτώνται σύντομα βίντεο για την προβολή των εργαστηρίων του ΕΜΠ και της εν γένει ερευνητικής δραστηριότητας του ιδρύματος. Τα πρώτα βίντεο είναι ήδη διαθέσιμα.

Ο ΕΛΚΕ ΕΜΠ διαθέτει πλέον δικό του κανάλι στο YouTube. Στο κανάλι θα αναρτώνται σύντομα βίντεο για την προβολή των εργαστηρίων του ΕΜΠ και της εν γένει ερευνητικής δραστηριότητας του ιδρύματος. Τα πρώτα βίντεο είναι ήδη διαθέσιμα.

Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της ΔΕΠΑΕ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕ – Φεβρουάριος 4, 2021

Στις 04/02/2021 υπογράφτηκε μεταξύ ΕΜΠ και ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, μνημόνιο συναντιλήψης και συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών με σκοπό την στενότερη συνεργασία τους σε θέματα έρευνας και μεταφοράς τεχνολογίας και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από το ΕΜΠ σε θέματα ενδιαφέροντος της ΔΕΠΑ.

Πρυτανεία ιστορικού ΕΜΠ

Ο γενικός φωτισμός των εξωτερικών χώρων στο ιστορικό συγκρότημα του ΕΜΠ, στην οδό Πατησίων, έχει αποκατασταθεί πλήρως και γίνεται πλέον με ρυθμιζόμενα φωτιστικά LED. Η δαπάνη καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από τον ΕΛΚΕ ΕΜΠ.

Η ώρα της πανεπιστημιακής έρευνας και επιχειρηματικότητας

Η ώρα της πανεπιστημιακής έρευνας και επιχειρηματικότητας
Άρθρο στο ΒΗΜΑ

Τελετή έναρξης της Βραδιάς του Ερευνητή στο Κτίριο Αβέρωφ στο ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων – Νοέμβριος 27, 2020

Τελετή έναρξης της Βραδιάς του Ερευνητή στο Κτίριο Αβέρωφ στο ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων

Υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του ΕΜΠ και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Με την Περιφερειάρχη Κυρία Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου – Νοέμβριος 24, 2020

Υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του ΕΜΠ και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Με την Περιφερειάρχη Κυρία Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου

Αποκατάσταση της όψης του κτιρίου διοίκησης της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, αντικατάσταση της επιγραφής και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων LED με δαπάνη του ΕΛΚΕ ΕΜΠ.

Κατάθεση στεφάνου στο ιστορικό συγκρότημα του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου – Νοέμβριος 17, 2020

Κατάθεση στεφάνου στο ιστορικό συγκρότημα του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου

Συνέντευξη στο Greece Investor Guide (https://www.greeceinvestorguide.com/) για την έρευνα και την επιχειρηματικότητα και τη συμβολή του ΕΜΠ στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας – Οκτώβριος 10, 2020

Συνέντευξη στο Greece Investor Guide (https://www.greeceinvestorguide.com/) για την έρευνα και την επιχειρηματικότητα και τη συμβολή του ΕΜΠ στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας

Mendeley Data

Διεθνής διάκριση μέσω της συμμετοχής στον κατάλογο με το 2% των πιο επιδραστικών επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS Biology, Mendeley Data 2020 (http://dx.doi.org/10.17632/btchxktzyw.2)

Καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από τα κύματα της θάλασσας

Καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από τα κύματα της θάλασσας
Ρεπορτάζ – Συνέντευξη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αντικαταστάθηκαν όλα τα φωτιστικά σώματα στον ΕΛΚΕ με φωτιστικά LED χαμηλής κατανάλωσης

Αντικαταστάθηκαν όλα τα φωτιστικά σώματα στον ΕΛΚΕ με φωτιστικά LED χαμηλής κατανάλωσης. Έγινε αντικατάσταση 160 φωτιστικών σωμάτων με εκτιμώμενο οικονομικό όφελος λόγω της εξοικονόμησης, 1.500€/έτος.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση

Τα ελληνικά πανεπιστήμια μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση
Άρθρο στη Euro2day.gr

Η δράση ΚΑΛΛΙΠΟΣ+ είναι γεγονός. Με φορέα υλοποίησης τον ΕΛΚΕ ΕΜΠ και προϋπολογισμό 9.753.333€ η δράση θα χρηματοδοτήσει τη συγγραφή 800 νέων ανοικτών ψηφιακών συγγραμμάτων σε όλες τις Θεματικές Περιοχές.

Το ΕΜΠ δωρίζει 6.500 μάσκες προσώπου υψηλής προστασίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ». Τι υλικό παραδόθηκε στην Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Νοσοκομείου κα. Άννα Κρεμμύδα – Ιούλιος 2, 2020

Το ΕΜΠ δωρίζει 6.500 μάσκες προσώπου υψηλής προστασίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ». Τι υλικό παραδόθηκε στην Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Νοσοκομείου κα. Άννα Κρεμμύδα

Πρωτοποριακό σύστημα υδατοκαλλιέργειας από το ΕΜΠ

Πρωτοποριακό σύστημα υδατοκαλλιέργειας από το ΕΜΠ
Ρεπορτάζ – Συνέντευξη από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Επιστημονική έρευνα – εργαλείο ανάπτυξης και προόδου

Επιστημονική έρευνα – Εργαλείο ανάπτυξης και προόδου
Άρθρο στην Ecopress.gr

Συνάντηση με τον συνάδελφο και φίλο Ευάγγελο Μπουλουγούρη, Reader στο University of Strathclyde της Σκωτίας με θέμα συζήτησης την ενίσχυση των ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ των δύο ιδρυμάτων – Δεκέμβριος 23, 2019

Συνάντηση με τον συνάδελφο και φίλο Ευάγγελο Μπουλουγούρη, Reader στο University of Strathclyde της Σκωτίας με θέμα συζήτησης την ενίσχυση των ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ των δύο ιδρυμάτων

Κατά την τελετή απονομής του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα ΕΜΠ στον Καθηγητή Sune Svanberg του Πανεπιστημίου του Lund της Σουηδίας – Δεκέμβριος 17, 2019

Κατά την τελετή απονομής του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα ΕΜΠ στον Καθηγητή Sune Svanberg του Πανεπιστημίου του Lund της Σουηδίας

Κατά τη βράβευση της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας για τα 50 χρόνια της συνεχούς προσφοράς της στην επιστήμη, την εκπαίδευση, την έρευνα και εν γένει στην Ελληνική Ναυτιλιακή Κοινότητα – Νοέμβριος 27, 2019

Κατά τη βράβευση της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας για τα 50 χρόνια της συνεχούς προσφοράς της στην επιστήμη, την εκπαίδευση, την έρευνα και εν γένει στην Ελληνική Ναυτιλιακή Κοινότητα

Union pour la Mediterranee. Περιφερειακό Συμπόσιο σχετικά με τις ‘Γαλάζιες’ Δεξιότητες, Ευκαιρίες Εργασίας και Σταδιοδρομίες. Βρυξέλες, Βέλγιο. Σύντομη παρέμβαση για την ‘γαλάζια’ ενέργεια, τη ‘γαλάζια’ οικονομία και τη διασύνδεση με την εκπαίδευση – Νοέμβριος 19, 2019

Union pour la Mediterranee. Περιφερειακό Συμπόσιο σχετικά με τις ‘Γαλάζιες’ Δεξιότητες, Ευκαιρίες Εργασίας και Σταδιοδρομίες. Βρυξέλες, Βέλγιο. Σύντομη παρέμβαση για την ‘γαλάζια’ ενέργεια, τη ‘γαλάζια’ οικονομία και τη διασύνδεση με την εκπαίδευση

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης μεταξύ της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και του Ιταλικού Νηογνώμονα – Νοέμβριος 8, 2019.

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης μεταξύ της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και του Ιταλικού Νηογνώμονα

Ανακήρυξη του Καθηγητή Α. Μελιόπουλου του Georgia Tech, σε Επίτιμο Διδάκτορα ΕΜΠ – Νοέμβριος 7, 2019

Ανακήρυξη του Καθηγητή Α. Μελιόπουλου του Georgia Tech, σε Επίτιμο Διδάκτορα ΕΜΠ

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου, 2019

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου, 2019